Status: M Centar

M - CENTAR

Resursni centar za unaprjeđenje profesionalnog rada s mladima

Kroz M-centar radimo na podršci i unaprjeđenju kapaciteta stručnih radnika/ica za mlade. Isto tako, unutar centra radi i informacijski centar za rad s mladima te centar za prikupljanje i analizu dokaza.

Pregled

Trajanje

 • 2011 – 2014

Podržava nas

 • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH

Radimo sa

 • Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH
 • Agencijom za odgoj i obrazovanje
 • Hrvatskom policijom
 • 30 škola u cijeloj RH

 

Logički okvir našeg rada podrazumijeva da utjecaj na mladiće da promijene svoje ponašanje ne ostvarujemo isključivo kroz rad s mladićima, već da bi mladići osjetili prihvaćenost pozitivnih promjena koje steknu u Budi muško klubovima, potrebno je kontinuirano raditi na izgradnji suradnje osoba i institucija koje rade s mladima, podizanju svijesti javnosti o važnosti podrške i pozitivnih uzora ličnosti mladima te stavljanju naglaska u izradi strategija i planova djelovanja na posebnosti rada s mladićima i potencijala koji isti predstavlja.

Radimo s policijom, na način da zajedno implementiramo preventivna predavanja u osnovnim školama, do sada 30 škola. To su tisuće učenika. Pripremili smo edukaciju policijskih službenika i službenica koji ovaj program provode, kroz stručni seminar na temelju programa Inicijativa mladića, koji provodimo u suradnji s 10-ak organizacija iz regije ( Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo) i svijeta (SAD, Brazil, Sjeverna Irska).

U suradnji s udrugama i klubovima za mlade, razvijamo modele rada u zajednici. Tako smo pokrenuli Budi muško klub u Kozari putevima. Riječ je o mladićima koji prolaze radionice i onda sami djeluju u zajednici na prevenciji nasilja.

 

ALK_Fotka_3

Svaki korak našeg rada evaluiramo u suradnji s znanstvenim institucijama (International centre for research of women Washington, Institut za društvena istraživanja Zagreb) te smo do sada više puta dokazali da naše intervencije zaista postižu iznimne rezultate. Rezultate evaluacija našeg rada prezentirali smo nedavno na konferenciji u MZOS, Maske i maskuliniteti,  na kojoj je prisustvovalo 60 škola, 3 ministarstva, 5 ambasada te brojni drugi gosti.

Kroz resursni centar djelujemo na način da:

 • povezujemo dionike za mlade s mladima
 • provodimo istraživanja o radu s mladima i o mladima
 • stvaramo nove alate za rad s mladima, posebno edukativne metodologije i kampanje
 • osiguravamo standardizaciju i održanje kvalitete rada organizacije na svim razinama

 

Kako radimo

Naš pristup

 • Kombinirane metode

Svaki korak našeg rada evaluiramo u suradnji s znanstvenim institucijama (International centre for research of women Washington, Institut za društvena istraživanja Zagreb) te smo do sada više puta dokazali da naše intervencije zaista postižu iznimne rezultate.

Rodno osvještena praksa

Poticati mlade da analiziraju društvene konstrukte vezane uz rodne uloge, shvaćaju kako nepravilni odnosi štete pojedincima te mijenjaju odnose u društvu s ciljem postizanja ravnopravnosti.

Uključenje muškaraca i mladića u postizanje društva temeljenog na ravnopravnosti

Status M prepoznat je kao udruga koja radi s mladićima na izgradnji društva kroz analizu maskuliniteta i promidžbu pozitivnih formi muškosti.

Edukacija o životnim vještinama

Vježbati s mladima vještine potrebne za uspješnu mladost te suočavanje s potencijalno štetnim situacijama tijekom odrastanja s pozitivnim ishodom.

KONCEPT 5 C

Care – Briga za mlade

Confidence –Povjerenje u mlade

Connection – Povezivanje zajednice s mladima u odnose pune povjerenja

Character –  Podrška izgradnji ličnosti kroz pružanje pozitivnog primjera

Competence – Izgradnja vještina i znanja potrebnih za ostvarivanje vlastitih potencijala

 

5

GODINA POSVEĆENOG RADA

300+

USPJEŠNIH POLAZNIKA TEČAJA

20

ŠKOLA KOJE IZVODE PROGRAM

Loading...